2010. január 1., péntek

Lencsefőzelék

Nincs új év lencse nélkül. Ez alapbabona a családunkban. Abban viszont megoszlik a vélemény, hogy melyik változatban a legfinomabb. Apu levesként szereti, nekem viszont az túl híg. Ez nem a legnagyobb probléma, hiszen csak ki kell szedni az én adagomat a kész levesből, és besűríteni. A nagyobb gond azzal van, hogy az enyémnek húsmentesnek kell lennie, ezért a füstölt húst külön főzzük, aztán később belekerül a családi adagba. Az enyémben pedig füstölt sajt biztosítja a füstölt ízt.

Hozzávalók: lencse, hagyma, babérlevél, só, bors, pirospaprika, liszt, füstölt sajt.

A hagymát apró kockákra vágom és kevés olajon megpirítom. Beleteszem az átválogatott, megmosott lencsét, felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, babérlevelet adok hozzá, sózom, borsozom, meghintem egy kevés pirospaprikával. Fedő alatt puhára párolom. Ezután füstölt sajtot keverek hozzá (parenyica volt itthon, ez a kedvenc füstölt sajtom), és ha megolvadt, kevés liszttel megszórom, összeforralom, és kész is.

Január elsején muszáj enni lencsét, de legalábbis erősen ajánlott, ha az ember (lánya) nem akar pénz nélkül maradni az új évben. Persze, minimum milliomosnak kellene már lennem, ha azt nézzük, mennyi lencsét ettem az elmúlt évek első napján.:) Úgy van ez, mint amikor valaki elhatározza, hogy abbahagyja a lottózást, mert hosszú évek alatt nem nyert semmit, mégsem teszi meg, mert hátha pont akkor érik be a munka.:)

Ha viszont ez a babona nem lenne elég meggyőző, a lencsét számos hasznos tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani. Magas rosttalma miatt elősegíti a koleszterinszint csökkenését, kedvezően befolyásolja a vércukorszintet és segíti az emésztést. Ja, és még finom is.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése