2010. január 20., szerda

Szójás-rizses egytál

Szeretek úgy főzni, hogy szétnézek, mi van itthon, és azokból milyen ehetőt lehet alkotni. Persze, ezek nagy többsége csak számomra, és a hozzám hasonló elvetemülteknek ehető.:) Igyekszem variálni a hozzávalókat, hogy lehetőleg minél többféle ételt fogyasszak. Ha már a növényekre és a tejtermékekre szűkítettem a táplálkozásomat, akkor ezeket legalább egyem. Nem is nagyon válogatok köztük, talán a sárgaborsó az egyetlen, amivel nem vagyok jóban. Azzal viszont nagyon nem.

Hozzávalók: 1 nagy marék szójakocka, 1 bögre rizs, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, bors, majoranna, petrezselyem, szárított zöldségkeverék, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál szójaszósz.

A szójakockákat kb. 1 órára fűszeres vízbe teszem. Kevés olajon megpirítom az apróra kockázott hagymát, majd hozzáadom az áztatott, kinyomkodott szójakockát. Kicsit összepirítom, adok hozzá egy kevés vizet, megszórom a fűszerekkel, belenyomom a fokhagymát. A mézet is ekkor adom hozzá. Alaposan összepirítom, hozzáteszem a rizst, felöntöm 2,5 bögre vízzel, összekeverem, lefedem, és alacsony hőfokon főzöm.

Kb. 10 perc után megkeverem, magasabbra állítom a hőfokot, meglocsolom a szójaszósszal, és sűrű kevergetés mellett készre főzöm. Akkor jó, ha a rizs megpuhul, és jó krémes álagú.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése