2010. január 3., vasárnap

Brokkoli krémleves

Imádom a krémleveseket. Gondolom, ezt már mondanom sem kell.:) Az a véleményem, miszerint az írek nem tudnak egy normális levest enni, mert mindnek nekimennek a botmixerrel, már megváltozott. Jó dolog nekimenni a botmixerrel, mert az eredmény egy finom, krémes állagú csoda.

Hozzávalók: 1 kisebb fej brokkoli (kb. 50 dkg), 1 hagyma, 2 közepes krumpli, só, bors, szárított zöldségkeverék, tejföl vagy tej.

A hagymát apró kockára vágom, és kevés olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a felkockázott krumplit, felöntöm vízzel, sózom, borsozom, megszórom a zöldségkeverékkel, és elkezdem főzni. Pár perc múlva hozzáadom a rózsáira szedett brokkolit (a szárát is belekockázom), hozzáöntök annyi vizet, hogy ellepje, és fedő alatt addig főzöm, amíg minden meg nem puhul. Ekkor leveszem a tűzről, a hőkiegyenlítés miatt kevés lével összekeverek kb. 2 evőkanál tejfölt (vagy tejet), alaposan összekeverem, majd az egészet botmixerrel összeturmixolom.

Reszelt füstölt sajttal tálalom. Nyilván mással is lehet, pl. trappista sajttal vagy pirított kenyérkockákkal, de nekem a füstölt sajttal ízlik a legjobban.

A brokkolival kapcsolatban sok embernek van ellenérzése, a nagy húsevők sokszor csak fűnek, kecskekajának titulálják, pedig egyáltalán nincs igazuk. Méltatlanul szorul(t) háttérbe ez a káposztaféle. Annál is inkább, mivel számos jótékony hatása is van. Az egyik legfontosabb a rákmegelőző hatása, valamint segíti a daganatos sejtek pusztulását, és a gyomorfekélynek is nagy ellensége. Szóval, hasznos. Azon kívül, hogy finom.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése