2010. április 9., péntek

Besameles rakott zöldség

Hozzávalók: 250-250 g kelbimbó, brokkoli, és borsó, 1 bögre rizs, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, vegamix, pirospaprika, bors, petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt kömény, majoranna, 2-3 evőknál házi paradicsomszósz, 1-2 evőkanál szójaszósz, pici olaj, besamel.

A besamelhez 40 g vajat megolvasztok, ezen megfuttatok 4 evőkanál lisztet. Csak addig, amíg kifehéredik. Hozzáöntök 0,5 l tejet, és folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, amíg besűrűsödik.

A rizst megfőzöm, hozzáadom az apróra vágott hagymát, az összenyomott fokhagymát, a fűszereket, olajat, a paradicsomszószt és a szójaszószt. Alaposan összekeverem.

Egy tűzálló tálat (jénait szoktam, mert nem kell bemelegíteni a sütőt) kivajazok-kimorzsázok, elosztom az alján az apró rózsákra vágott brokkoli, a kelbimbó (a nagyobbakat kettévágom) és a borsó felét. Beborítom a besamel felével, majd a rizses masszával. Erre kerül a zöldségek másik fele, majd elsimítom rajta a maradék besamelt.

Közepesen meleg sütőben addig sütöm, amíg a teteje szépen megpirul.

Tálalhatom köretként is, de önmagában is finom. Tele van hasznos tápanyaggal, ráadásul nem is rossz. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése