2010. április 15., csütörtök

Cukkini-krumpli krémleves

Igen, megint egy krémleves. Mit tegyek, ha egyszer imádom? :)

Hozzávalók: 1 nagy cukkíni, mennyiségre ugyanannyi krumpli, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kisebb pritaminpaprika, só, bors, vegamix, petrezselyemzöld, majoranna, 1 evőkanál tejföl (vagy tej).

A meghámozott, kockára vágott krumplit és a hagymát kevés olajon megpirítom, felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, hozzáadom a fűszereket, és közepes hőfokon főzöm pár percig, majd hozzáadom a felkockázott (nem szükséges meghámozni) cukkínit, az apróra vágott fokhagymát és a pritaminpaprikát (ezt is felkockázva).

Addig főzöm, amíg az összes zöldség megpuhul, ekkor hozzáadom a tejfölt. Összeforralom, majd nekimegyek a botmixerrel vagy a turmixgépet hívom segítségül. Addig turmixolom, amíg kellően sűrű lesz, de óvatosan, nehogy túlságosan összeálljon a krumpli keményítőtartalma miatt. :)

Reszelt sajttal és/vagy pirított kenyérkockákkal tálalom.

2 megjegyzés:

  1. Kibróbáltam, és nagyon finom lett, bár sajnos elsőre nem sikerült eltalálnom a sűrűségét, és picit főzelék állaga lett, de még így is siker a családban. Köszönjük! :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszett. :)
    Lehet, hogy tényleg sűrűbb a kelleténél, de annak idején Írországban csak ilyen leveseket árultak, és jól megszoktam, hogy a krémleves sűrű. :)
    Arra is vigyázni kell, hogy ne turmixoljuk sokáig, mert a krumpli össze tudja ragasztani. Legutóbb anyunak sikerült tapétaragasztót alkotni a krumplipüréből. :D Nem találtuk a krumplinyomót... :D

    VálaszTörlés