2012. december 4., kedd

Sajtos-répás szójafasírt zsályás csicsókával

Szombaton találtunk a piacon szép csicsókát. Még nem tudtam, mi lesz belőle, de Péter nagyon szereti, úgyhogy jött velünk. Tegnap este megkérdeztem, mi legyen ma az ebéd (mostanában este-éjszaka főzöm/sütöm meg a másnapi ebédet, hogy szabad legyen a délelőttöm), és Péter gondolkozás nélkül közölte, hogy csicsóka. OK, de mi legyen mellé? Benéztem a szekrénybe és a zöldségtároló zacskóba. Szójafasírt mellett döntöttem, mert egyrészt régen ettünk már, másrészt finom.

Hozzávalók: 1/2 zacskó szójagranulátum, 1-1 közepes répa és krumpli, 3 pici hagyma, néhány gerezd fokhagyma, 2 szelet sajt (Pannónia és cheddar volt itthon, de az utóbbit túl intenzívnek gondoltam a fasírtba, a Pannónia meg szeletben volt, ezért írtam így), zsemlemorzsa, só, bors, pirospaprika, olasz fűszerkeverék,  1/2 kg csicsóka, 1 fej fokhagyma, zsálya.

A szóját sóval, borssal és a fűszerkeverékkel összekeverem, és beáztatom. A répát, krumplit, hagymát, fokhagymát és a sajtot lereszelem (a hagymát nem fontos, de így jobban összeáll, nem lesz olyan darabos). Hozzáadom a kinyomkodott szóját, fűszerezem még sóval, borssal, pirospaprikával. Alaposan összekeverem, majd annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy könnyen formázható masszát kapjak. Golyókat formázok belőle, egyenként megforgatom zsemlemorzsában, és sütőpapírral kibélelt tepsi egyik felébe  rakosgatom.

A csicsókát alaposan megmosom és mosogatószivaccsal megdörzsölöm. Ahol szükséges, a héját is levágom, de ha lehet, rajta hagyom, hogy ne essen szét sütés közben. Nagyobb kockákra vágom, megszórom sóval és zsályával, mellédobálok 1 fej gerezdekre szedett (héjas) fokhagymát. Meglocsolom olajjal, és alaposan összekeverem, hogy mindenhova jusson a fűszerből. A tepsi másik felére rendezem.

A szójafasírtot meglocsolom olajjal, és az egészet betolom a 220 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb. 30 percig sütöm, de az sem baj, ha egy kicsit még marad a forró (kikapcsolt) sütőben.

Nem lehet abbahagyni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése