2010. augusztus 11., szerda

Tejben pácolt amúr alufóliában sült zöldségekkel

Anyunak több olyan horgászismerőse is van, aki ugyan szeret horgászni, de az asszony vagy nem engedi be a lakásba a halat, vagy nem tud annyit feldolgozni, amennyit fog. Megvan az a jó szokásuk, hogy ilyenkor a fölösleget nem visszadobják, hanem anyu kapja meg. Így történt, hogy anyu annyi halat kapott egy időben, hogy nem tudta tárolni, sem feldolgozni, ezért mi is kaptunk belőle. Péter nagyon szereti. Bár én nem, nincs ellenemre a fogyasztásra alkalmassá tétel hőkezelés bevonásával (a pucolást viszont másra bízom). Most tejes-fűszeres fürdőt kapott a hal, mielőtt a rácsra került.

Hozzávalók: amúr, tej, kevés tejföl, só, bors, petrezselyem, fokhagyma, hagyma, olívaolaj, citromlé.

A körethez: krumpli, cukkíni, hagyma, fokhagyma, só, bors, vegamix.

Az amúrt szép szeletekre vágom (vagy jobb, ha ezt valaki más megteszi helyettem). Egy tálban összekeverem a tejet a tejföllel és kevés olajjal, hozzáadom a fűszereket, belenyomom a fokhagymát, citromot facsarok bele. A keveréket egy tepsibe öntöm, beleteszem a halszeleteket. Azért nem írtam mennyiséget, mert az a lényeg, hogy a tejes cucc ellepje a halat. Ez attól függ, ki mennyi halat szeretne sütni. Az egészet megszórom a karikára vágott hagymával, és lefedve pihentetem néhány órát. Ha nagyon meleg van, érdemes a hűtőbe tenni, az még jót is tesz a pácolásnak.

Beüzemelem a grillt (nekünk elektromos van, azt könnyű időzíteni), rápakolom a halszeleteket, és mindkét oldalukat megsütöm.

A körethez megtiszítom és nagyobbacska kockákra vágom a krumplit és a cukkínit, felkarikázom a hagymát, apróra vágom a fokhagymát. Megszórom a fűszerekkel, meglocsolom olívaolajjal. Alaposan összekeverem, hogy az olajos fűszer mindenhol átjárja, és alufóliába csomagolva betolom a kb. 200 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb. 30-35 percig sütöm, de legalább addig, amíg az összes zöldség megpuhul.

Egyszerűbb, mint hogy hangzik. Kertipartihoz ideális. Én is arra készítettem. Azaz erkélypartihoz. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése