2010. március 4., csütörtök

Besameles-szójás rakott karfiol

Hozzávalók: 1 karfiol, 1 csésze szójagranulátum, 1 kis fej hagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, só, bors, szárított zöldségkeverék (vegamix), 2-2 evőkanál liszt és olaj, 5 dl tej.

A szóját sós-fűszeres vízben hagyom puhulni, a karfiolt kisebb rózsákra szedem (a nagyobbakat elvágom), sózom, fűszerezem és (Mikropárolóban) megpárolom.

A besamel mártáshoz a lisztet világosbarnára pirítom az olajon, hozzáadom a tejet, sózom, borsozom, és folyamatos kevergetés mellett alaposan összeforralom, amíg besűrűsödik.

A megpuhult és kinyomkodott szóját összekeverem apróra vágott hagymával és fokhagymával, belekeverem a fűszereket.

Kivajazok-kimorzsázok egy hőálló tálat, az aljára teszem a karfiol harmadát, erre a szójás keverék felét, majd a besamel harmadát. Újabb karfiolréteg következik, majd szója és besamel. A tetejére kerül a karfiol, az egészet pedig a besamel mártással fedem le.

Közepesen meleg sütőben (jénai tál esetében nem melegítem elő a sütőt) kb. 30 perc alatt készre sütöm, amíg a teteje világosbarnára pirul.

Házi kenyérrel a legfinomabb.:)


A karfiol energiatartalma alacsony, így energiaszegény étrendek kialakításánál és a cukorbetegek számára kedvező tápanyagforrás lehet. Szénhidráttartalma csekély. A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a benne lévő élelmi rost, és bizonyos kénntartalmú összetevők védelmet nyújthatnak az egyes betegségekkel szemben. C-vitamin tartalma is jelentős (és ezt fagyasztás során sem veszíti el). (Házipatika)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése