2011. március 7., hétfő

Gyors besameles rakottas

Vendégeket vártunk. Tulajdonképpen Gergő várta őket, hogy jól megnézzék egymást. Mivel az utóbbi időben nem sok üres percem van, választanom kellett a pakolás-takarítás és az időigényes kaja főzése között. Az előbbit választottam, mert a gyors kaja is kaja, viszont a kosz az kosz.

Ahogy már többször bevált, most is kinyitottam a hűtőt, és abból főztem, ami kiesett belőle.

Ezek landoltak a konyhapulton: krumpli, cukkíni, szójagranulátum, répa, hagyma, tej, liszt, só, bors, vegamix, zsálya, petrezselyemzöld.

A krumplit, a cukkínit és a répát karikára vágom, a hagymát felkockázom, a szóját sós-vegamixes vízbe áztatom, majd kinyomkodom. A lisztből, tejből és kevés olajból besamel mártást készítek.

Egy tűzálló tálat (pl. jénait) kiolajozok-zsemlemorzsázok. Az aljára teszek egy réteg krumplit, arra cukkínit, répát, hagymát, szóját. Megszórom a fűszerekkel (a zsályával óvatosan bánok, nagyon karakteres az íze), kevés olajjal meglocsolom. Erre újabb réteg krumplit, cukkínit, répát, hagymát, szóját teszek, fűszerezem, olajozom. Ha maradt még krumplit, akkor azzal bevonom.

A tetejére teszem a besamel mártást. Akkor jó, ha szépen bevonja az egészet, nem lóg ki egyik krumpli széle sem, nincs rajta lyuk. Így lesz szép egyenletes a felülete sülés után.

200 °C-on kb. 30 percig sütöm, de folyamatosan nézegetem. Akkor jó, ha szép világosbarna a teteje.

Cukkíni és répa helyett bármilyen zöldséggel lehet készíteni, amit szeretünk és van otthon. Ha a szóját darált húsra és/vagy sonkára cseréljük, a húsevőket is boldoggá lehet vele tenni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése