2011. november 28., hétfő

Bulgur saláta

Mondanám, hogy tabuleh, de nem az. Valami nagyon hasonló, de mégsem. Leginkább felturbózott tabuleh-nak mondanám; ezért talán nem kövez meg senki. Tabuleh volt a terv, de úgy gondoltam, teszek bele ezt-azt, és kenyérrel együtt jó lesz ebédre. Így is lett. Kétfélét készítettem, mert egyrészt nem volt dupla munka, másrészt így mindenki azt kapta, amit szeret. Az egyik vega, azaz vegán, mert még tejtermék sincsen benne, a másik viszont tonhalas, azaz pesco-lacto-ovo vega, ami ha akarom vega, ha akarom nem. :)

Hozzávalók:
tonhalashoz: 1/2 csésze bulgur, 6 koktélparadicsom, 1 hagyma, 1 kis konzerv tonhal (kb. 50 g), 1-1 teáskanálnyi petrezselyem és menta, 6-6 teáskanál extra szűz olívaolaj és citromlé, 1 evőkanál só, 1 teáskanál feketebors;
zöldségeshez: 1/2 csésze bulgur, 6 koktélparadicsom, 1 hagyma, 1 kisebb cukkíni, 1-1 teáskanálnyi petrezselyem és menta, 6-6 teáskanál extra szűz olívaolaj és citromlé, 1 evőkanál só, 1 teáskanál feketebors.

A bulgurt 1,5-2 órára hideg vízbe teszem. Amíg ázik, felkockázom a paradicsomot, a hagymát és a cukkínit. A cukkínit megpárolom. Két külön tálban összekeverem a hozzávalókat. Az egyik adaghoz a tonhalat, a másikhoz a megpárolt cukkínit adom. Amikor megpuhult a bulgur, kinyomkodom és azt is a többihez adom. Megszórom a petrezselyemmel, a mentával, meglocsolom az olívaolajjal és a citromlével, sózom, borsozom. Alaposan összekeverem.

Fogyasztás előtt érdemes kicsit hagyni, hogy összeérjenek az ízek, esetleg lehűteni, de mi nem bírtunk ennyit várni. Nem randikaja, mivel nyers hagyma van benne, de nagyon finom.

Olajbogyós-csilis kenyérrel ettünk, mert éppen ez volt itthon, de gondolom, közel-keleti kenyérfélével az igazi. Ha megtanulok olyat sütni, majd mi is azzal esszük. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése