2009. augusztus 1., szombat

Pizza, ahogy mi szeretjük

Ha a kenyeret házilag sütöm, miért venném a pizzát készen?:) Az ötletet az adta, hogy a legelső kenyérsütős könyvem legelső receptjét, a szögletes fehérkenyér nevű alapreceptet pizzatészta készítéséhez is alkalmasnak találta a szerző. Gondoltam, ezt ki kell próbálnom. Azóta így készül a pizzatésztánk, azaz kiegészítve mindenféle fűszerrel.

Hozzávalók (2 db kerek pizzához):

a tésztához: 50 dkg liszt, 1 zacskó szárított élesztő, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 2,5 dl meleg víz, 60 ml olaj, 1-1 teáskanál oregánó, bazsalikom, petrezselyemzöld, 1 nagy gerezd fokhagyma;

a szószhoz: kb. 100 ml paradicsompüré, ugyanennyi ketchup, oregánó, bazsalikom, petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika, 2 nagy gerezd fokhagyma.

A tésztához először a száraz hozzávalókat elkeverem, hozzáadom a folyadékokat, és rugalmas cipót gyúrok. Liszttel megszórom, letakarom, és 1 órát állni hagyom.

Miután megkelt, kétfelé osztom, pizzasütő tepsire teszem, és kerek lappá nyomkodom (a közepétől kifelé haladva). Tetejüket megkenem az időközben összekevert szósszal, rászórom a tetszőlegesen kiválasztott feltétet, és 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm. Légkeveréses sütőben egyszerre lehet a kettőt sütni. Ez az egyik, amiért szeretem a légkeveréses sütőt.:)

Miután lejárt a 20 perc, a pizzákat bőven megszórom reszelt sajttal, és kb. 5 percre visszateszem a sütőbe, hogy a sajt jól ráolvadjon, de ne égjen meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése